Zenginliğe giden yol yatırım yapmaktan geçer. Akıllı bir yatırım stratejisi oluşturabilmek içinse, aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
Yatırım Hedeflerini Belirlemek
Yatırım yapmadan önce, finansal yaşamınızın her alanında olduğu gibi hedeflerinizi belirlemeniz önemlidir. Hedeflerinizi belirlemek, onları aklınızın bir köşesine yazmak demek değildir. Hedef belirlemek net bir süreçtir ve sınırları belli olmalıdır. Hedeflerinizi gerçekten belirlemiş olmak için onları yazıya dökmeli ve öncelik sırasına koymalısınız. Bunu yaptıktan sonra, her bir hedefiniz için ona ulaşmanın maliyetini hesaplamalısınız. Hesabınızı yaptıktan sonra da hedeflerinizi periyodik olarak gözden geçirmeli ve gerekirse değiştirebilmelisiniz. Kitabın ilk bölümünde hedeflerinizi belirleyebileceğiniz bir finansal hedef tablosunu sundum. Hedefin ne olduğu da önemlidir. Para kazanmak bir hedef değildir, bir karardır. Hedef, örneğin, bir yıl içinde markası ve modeli belli olan bir otomobil almak üzere birikim yapmaktır. Hedeflerinizden hangilerinin sizin için daha önemli olduğunu belirlemek için kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- Eğer hedefimi gerçekleştiremezsem sonuçları neler olur?
- Hedefime ulaşmak için gerekli özveride bulunmaya hazır mıyım?
- Bu hedefi gerçekleştirmek için ne kadar paraya ihtiyacım var?
- Bu paraya ne zaman ihtiyacım olacak?
Bu sorulardan ilki, hedefinize odaklanmanıza yardım eder. Hedefinize ulaştığınızda kazanacaklarınız ile ulaşmadığınızda kaybedeceklerinizi belirlemeye yarar. İkincisi, sizi hedeflerinize ulaşma doğrultusunda nelerden, ne kadar fedakârlık etmeniz gerektiği konusunda yönlendirir. Üçüncüsü, hedefinizin kafanızda somutlaşmasını sağlar ve son soru da paraya ihtiyaç duyacağınız zamanı belirleyip yatırımlarınızı o zamanda nakde çevirebileceğiniz şekilde yaşamınızı kurgulamanıza yardım eder. Eğer gelecek hafta ihtiyacınız olacak bir para elinize geçtiyse, onunla gayri menkul yatırımı yapmanız mantıksızdır.
Yatırım yaparken finansal hedefleri belirlemenin en önemli sebebi, aksi takdirde önümüzdeki 10, 20 ya da 30 yıllık yaşamınızda nelerin gerçekleşeceği hakkında bir fikir sahibi olamamanızdır. Bu da kontrolü kaybetmenize ve rüzgârda savrulan bir yaprak gibi ömrünüzün geçmesine sebep olabilir. Buna karşın 30 yıl içinde 300.000 TL nakit para ile emekli olmak isteyen biri, yatırımlarına yılda %10 kazandıracağı varsayımından hareketle, her yıl yapması gereken yatırım miktarının 1.824 TL olduğunu hesaplayabilir.
Bütçe Dengesini Sağlamak
Yatırım hedeflerini belirledikten sonra, yatırım yapabilmek için dengeli bir bütçeye sahip olmak gerekir. Dünyadaki dolar milyonerlerinin en önemli özelliği, imkanlarının altında yaşamalarıdır. Eğer bir dolar milyonerinin 100.000 TL değerinde bir otomobile binme imkânı varsa, onu almak yerine bu bedelin altında bir arabaya binmesi daha kuvvetle muhtemeldir. Bütçenizin dengeli olması, sahip olduğunu kazanç kadar ya da daha az bir miktarda para harcamanız demektir. Bunu yapamadığınızda bütçeniz açık verir ve kredi kartınıza ya da tüketici kredilerine dayanmak durumunda kalabilirsiniz. Bazen seminerlerde, "Ne yaparsam yapayım, kendime hâkim olamıyor ve gereğinden fazla para harcıyorum." diye şikâyet eden kişilerle karşılaşabiliyorum. O zaman size çok pratik bir tavsiyem var. Bütçe yaparken harcama kalemlerinizi belirleyin ve her harcama kaleminiz için bir zarf oluşturup üzerine hangi gruba ait olduğunu yazın; ulaşım, gıda, kira gibi. Her zarfa bütçenizden o grup için tahsis ettiğiniz miktardaki parayı koyun. Sonra harcama yaparken gıda harcaması yapacaksanız gıda zarfından harcama yapın, giyim alışverişi yapacaksanız giyim zarfından paranızı alın. Böylece bütçenizi dengeleyebilir ve kendinizi disipline etmiş olursunuz. Hangi zarftaki para biterse, o ay için o zarfın harcama bütçesi tamamlanmıştır. Giyim eşyası alıp giyim zarfındaki paranızı bitirdiğinizde, o ay için kıyafet alma hakkınız biter ve bir dahaki ayı beklemeniz gerekir. Bunu en azından bir ay boyunca yaparsanız, olumlu sonuçlar verdiğini göreceksiniz.
Sigorta ve Acil Durum Fonu
Kalıcı ve başarılı bir yatırım yapabilmenin yollarından biri de gerekli bütün sigortalarınızın sağlanmış olmasıdır. Sigortanız yoksa ama buna rağmen yatırım yapıp zenginleşme hayalleri kuruyorsanız, bir riskin gerçekleşmesi durumunda hayatınız tamamen tersine dönebilir. Diyelim ki her ay 100 TL birikim ile yatırım yapıyorsunuz ve sigortanız yok. 3 yıl boyunca yatırım yapmaya devam ettiniz ve bu 3 yılın sonunda başınıza beklenmedik bir olay geldi. Yaptığınız yatırımın getirisinin ancak tedavi masraflarınızı karşılayabileceğini bilmelisiniz. Oysa sigortanız varsa ve 100 TL yerine ayda 80 TL birikiminizi yatırıma yönlendiriyorsanız, herhangi bir riskle karşılaşmanız durumunda bütün zararınızı sigorta şirketi tazmin edeceği gibi, elinizdeki birikimin de bir kuruşuna bile zarar gelmeyecektir.
Sigortanın haricinde aynı zamanda bir acil durum fonuna sahip olmakta da fayda vardır. Acil durum fonunun, miktarı kişiden kişiye değişse de genellikle 3-6 ay süreyle kendinizin ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar bir nakde sahip olmak olarak tarif edilir. Bu tutar dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, acil ihtiyaç fonu olarak yeterli olabilir. Çünkü önemli olan paranın miktarı değil, o paranın sizi zaman olarak ne kadar idare edebileceğidir. Bu fonlar nakit olarak elinizde bulunmadığında evinizi, arabanızı ya da diğer değerli eşyalarınızı satmak zorunda kalabilirsiniz ki, alıcıyken çok değerli olan bu nesneler satıcı olduğunuzda bir anda değerini yitirebilir.
Kendi Yatırım Programınızı Başlatmak
Yatırım yapma konusunda yeterli tecrübeli olmayabilirsiniz ya da kaybetme korkusundan kaynaklanan çekinceleriniz olabilir. Bazen insan erteleme tuzağına düşebiliyor. "Şu an yeterince param yok, yeterli param olduğunda yatırım yapmaya başlayacağım." diyenler olabiliyor. Bunların hepsi aslında birer tuzaktır, çünkü yatırım yapmak için en uygun zaman içinde bulunduğunuz andır. Yatırım yapmak için yeterince paranız olmasını beklerseniz, o paranız muhtemelen hiçbir zaman olmayacaktır, çünkü yatırım sizin zihninizde bir öncelik olarak yer etmemiştir. Ne zaman az da olsa yatırım yapmaya başlarsanız, işte o gün, paraya hükmedenler sınıfına dahil olursunuz. Çünkü zaman paradan daha değerlidir. Kendi yatırım programınızı başlatmak ve bunu düzenli olarak devam ettirebilmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İlk ödemeyi kendinize yapın.
- Yatırımlarınız için otomatik ödeme talimatı verin.
- Beklenmedik gelirlerinizi yatırıma yönlendirin.
- Yılda bir ay yoksul hayatı yaşayarak mümkün olduğunca çok tasarruf edin ve bu tasarrufları olduğu gibi yatırım hesabınıza yönlendirin.
Alışverişlerinizi Yatırıma Dönüştürün
Özellikle bayanlar, alışveriş yapamadan duramadıklarını iddia edebiliyorlar. Alışverişin stres azaltan bir faktör olduğunu kabul ediyorum. Ama gereksiz yapılan harcamalar kısa vadede stres azaltsa da, orta ve uzun vadede stresimizi artırabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için alışverişlerinizi yatırıma dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. İşte size birkaç örnek:
- Kısa mesafelerde gereksiz yere kullandığınız aracınızın yaktığı bir depo benzin yerine, bir petrol şirketinin hisse senetlerini alabilirsiniz.
- Evinizdeki mobilyaları değiştireceğinize bir mobilyacıya ortak ya da sermayedar olabilirsiniz.
- Bir tablo koleksiyonu yapacağınıza, resim yapmayı öğrenip, kendi tablolarınızı satabilir ve ek gelir elde edebilirsiniz.
Sözün Özü: Bazen yaptığınız en iyi yatırım, yapmadığınız yatırımdır.
Donald Trump
Posted in Genel on Aug 05, 2013.