MAKALELERİM

Yol gösteren yazılar

Hakan Turgut, Girişimci, Yazar, Yönetim Danışmanı ve Eğitimci

Liderlik

Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, konuşmacı olduğu konferansta kendi yaşamından örneklerle liderlik konusunu işledi. Özellikle 1993-1995 yılları arasında Hakkâri Dağ Komando Tugayı’nda yaşananlar çarpıcı dersler içeriyor.

Osman Pamukoğlu’na göre liderliğin çok fazla konuşulmasının sebebi çok az lider olmasıdır. Doğal olarak tüm canlılar kendini korumaya programlıdır ve bir komutanın işi insanları canını vermeye ikna etmektir. Bunu yapmak için odun kütüğünün arkasından itilmeyeceğini ancak önünden çekilebileceğini bilmek gerekir. Lider, önden gitmelidir. Liderlik ettiğiniz insanlara kendilerinden biriymiş gibi davranılması gerekir.  Yalnız bir nokta var, lideri kendileriyle aynı görürlerse onu takip etmezler. Bunun önüne geçmek için onların kendinde olan eksikliklerin liderde olmaması gerekir. Askerlikte işiniz ne top ne de tüfektir, işiniz insandır. Tek ve en üstün silah insandır ve onu kontrol edebilmek gereklidir.

Zamanın en değerli sermaye olduğuna değinen Osman Pamukoğlu ekledi: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, boş söze tahammülü olmayanlar arasında birinci sıradadır. Emir verdiğimde sorumlusu onu yapamaz ve bahane bulmaya çalışırsa kovarım gider. İnsanın bedeni ruh ve düşünce gücünden sonra üçüncü sırada gelir. Ruh gücüne düşünce gücünü eklerseniz, bedeninizin yapamayacağı iş yoktur. Örnek olarak yirmi tane şınav çekecekseniz, yedinci şınavdan sonra karın kasları devam etmememizi ister. Eğer onu dinlersek yirmiye gelemeden bırakırsınız. Onu dinlemezseniz, kırk beş tane şınav çekecek bile olsanız, karın kasları beyine “Bu şınavları çekelim aksi takdirde ceza olarak elli beş tane ister.” komutunu gönderir.

Liderlik edebilmeniz için birlikte çalıştığınız insanları hoşnut edebilmeniz lazım. Bunun için de bütün ekip üyelerinin çok kıymetli olduğunu hissettirmeniz gerekir. İnsanlar bana gelir bir şey sorduğunda şu kelimeyi kullanmayı çok severim; “serbestsin”. Benden emir bekler “Şöyle yap böyle yap.” diyeceğimi zanneder ama ben “Serbestsin.” derim. İşin 15 askeri dağa çıkarmaksa ister havadan git ister tünel kaz, ama git. Birçok yönetici astlarına bunu söylemeye çekinir çünkü korkarlar. O on beş asker giderse, ölürse ne yaparım der, ama lider sonuçlara katlanabilen adamdır. İnsanları sınırlarsan performans alamazsın. İnsanı özgür bıraktığında ondaki bütün maharetler ortaya çıkar, yaptığı iş senin hayalinden bile öteye gidebilir. Bunun sonucunda ak koyun, kara koyun ortaya çıkar. Kara koyunlarla işiniz olmaz, ak koyunlarla yola devam edin.

Bir iş acilse, geç kalınmıştır. Karar verin, korkmayın, yanlış karar geç kalınmış doğru karardan daha iyidir. Cesaret yoksa büyük iş yapılmaz, cesaret varsa ölümü bile öldürürsün. Birçok kurum sürekli toplantı yapıyor anaç tavuk ve yanındaki civcivler gibi. Kendi dönemimde toplantıları kaldırdım. Büyük konular konuşulmaz, karar verilir ve yapılır. Toplantı, karar vermeye cesareti olmayan insanların yaptığı şeydir. Lider farklı düşünür. Liderin dört tane olmazsa olmazı var; cesaret, zekâ, sezgi ve özgüven. Timurlenk’e bu kadar adamı nasıl yönetiyorsun demişler, “Bugünün işini asla yarına bırakmam!” demiş. Düşünmeyin yapın. Lider fikir alır, ama harekete geçer.

İyi bir yönetici asla ikinci sınıf işlerle uğraşmaz. Bugüne kadar hiçbir devlet başındaki liderden daha öteye gidememiştir. İyi bir lider olmak istiyorsan korsan gibi davranmalısın, bazen “Ey deli rüzgâr nerden esersen es, götürdüğün yer bizimdir.” demek gerekir.

Bir kurum, ancak kendi içindekilerin beceriksizliğiyle kötü duruma düşer. Dışarıdan kimse sizi yenemez. Elmayı dalından düşüren içindeki kurttur. Cesaretli ve süratli olursan her şeyi başarırsın ve herkes senden korkar. 4-5 yaşında çok yaramaz çocuklar vardır, bak ona herkes ondan korkar çünkü ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Hayatta hep avcı olacaksın, avcı üç durumda bulunur: Ya vurulur ya vurur ya da av kaçar. İyi avcıysam ağı ben kurarım avım gelir ve yakalarım. Benim avım bana ağ kuramaz. Savaşta muharebeyi asker yapmaz, iki cephenin komutanları yapar. Muharebeyi zekâ yapar, beyin yapar. Lideri saldırganlığı ve gücü öne çıkartır. Sonunu düşünen kahraman olamaz.

Osman Pamukoğlu, bu ülkenin yetiştirdiği en büyük değerlerden biri. Yönetim ve iş dünyasının da onun liderliğinden çıkarması gereken dersler var. Birincisi, insanın en önemli değer olduğunun bilincinde hareket edilmesi gerekiyor. İkincisi, onlara hizmet için var olduğunuzu çok çalışarak, eylemlerinizle göstermeniz gerekiyor, anlatmanız değil. Üçüncüsü, yönetiminiz altındaki insanları hoşnut etmeniz ve değerli olduklarını hissettirmeniz gerekiyor. Dördüncüsü, karar verip harekete geçmeniz gerekiyor, sonu gelmez toplantılar yapmanız değil. Son olarak bütün bunları yaparken cesur olmanız ve hızlı hareket etmeniz gerekiyor.

Posted in Genel on Aug 11, 2010.

Yol Gösteren Yazılar

İlgi alanıma giren, kişisel ve mesleki konularda fayda sağlayabileceğini düşündüğüm reçete, yöntem ve bakış açılarından bahsediyorum.

Parasal zekâ, yatırım, borç, nakit yönetimi, girişimcilik ve liderlik konularından bahsediyorum.