MAKALELERİM

Yol gösteren yazılar

Hakan Turgut, Girişimci, Yazar, Yönetim Danışmanı ve Eğitimci

Parasal Zekânın "Yap" ve "Yapma" Dedikleri

Parasal zekâ konusunda kısa bir reçete sunmanın faydalı olabileceği düşüncesi ile, kişisel para yönetiminde yapılması ve yapılmaması gerekenleri bir liste halinde sunuyorum.

YAP YAPMA
Emeklilik yılları tahmin ettiğinizden daha çabuk gelir ve daha uzun sürer. Bunun için emeklilik planlamanızı bugünden yapın. Enflasyonun ve vergilerin etkisini düşünmeden bilinçsiz bir şekilde emeklilik birikimi yapmayın.
Finansal planlarınızı uzun vadeli olarak, gerçekçi hedeflerle yapın ve hazırlama konusunda finansal danışmanlık alın. Kendi finansal durumunuzla ilgili en iyi kararları kendinizin verebileceğini düşünmeyin.
İhtiyacınız olan bütün sigortalarınızı yaptırın ve bankada her zaman bir miktar nakit paranız olsun. Sigorta poliçenize yatırım yaparken sadece birikimi düşünmeyin. En az birikim kadar hatta ondan daha fazla teminatlarınızı düşünün çünkü sigorta, güvence demektir.
Her yıl bir kez finansal durumunuzu gözden geçirin ve paranızın sizin için çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Yeterince iyi bilmediğiniz ve emin olmadığınız araçlara eş dost tavsiyesine kulak vererek paranızı yatırmayın.
Yatırım yaparken ödeyeceğiniz vergileri düşünerek yatırım yapın. Vergi sonrası net getirisi en yüksek olan yatırım araçlarını tercih edin. Sigorta yatırımlarınızda eksik güvence almaktan kaçının. Eğer zamanında mümkün olan bütün güvencelere ve sigorta çeşitlerine sahip olmazsanız ihtiyacınız olduğunda finansal zorluklarla karşılaşabilirsiniz.
Hisse senedi yatırımı yaparken ne zaman aldığınızın neyi aldığınız kadar önemli olduğunu unutmayın. Sadece bir ürünü sattığı için insanların uzun vadeli finansal yaşamınıza yön verebileceğini düşünmeyin. Bu konuda yeterli deneyim ve eğitimlerinin olup olmadığını sorgulayın.
Finansal danışmanla çalışırken, onun hedefleriniz konusunda size az müdahale eden ama hedeflerin gerçekleştirilmesi konusunda şevk veren biri olmasına özen gösterin. Yatırım yapmak için yüklü miktarda paranız olmasını beklemeyin. Hemen başlayın ve az da olsa sürekli olarak yatırım yapın.
Küçük de olsa finansal geleceğiniz için bir adım atın ve bugün başlayın. Birilerinin gelip sizi bu konuda motive etmesini beklemeyin. Eğer yardıma ihtiyacınız varsa bir finansal danışman ile görüşün.
Hukuki danışmanlık için bir avukatla görüşün. Finansal danışmanlık için o alanda uzmanlığı olmayan  bir avukatla görüşmeyin.
Arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza finansal tavsiyelerde bulunmaktan kaçının, onun yerine kendi mali durumunuzun sorumluluğunu alın. Herhangi bir finansal enstrümanın bütün sorunlarınızı çözmesini ummayın. Bu araçların her biri farklı bir amaca yönelik olarak tasarlanmıştır.
Ailenizin ihtiyaçlarını karşılamaya 3-6 ay yetebilecek miktarda nakit paranız bulunsun. Nakit hesabınıza gereğinden fazla para bulundurmayın, harcama güdülerinize hakim olamayabilirsiniz.
Finansal planlamayı ancak eşinizin de buna katkısı olursa yapabilirsiniz. Eşinizin finansal durumunun sizi ilgilendirmeyeceğini düşünmeyin. Hayallerine ortak olmaya çalışarak olası başarısızlık riskini azaltın.
Vasiyetnameniz ve uygulanabilir bir miras planınızın olduğundan emin olun. Eğer yatırım yapma fırsatlarını değerlendirmek istiyorsanız finansal kurumlardan borç almaktan çekinmeyin.
Miras planlamanız konusunda hukuk danışmanınızla görüşün ve konuyu ayrıntılarıyla konuyu ele alın. Bir yatırım aracının geçmişteki performansının gelecek için gösterge olmayacağını unutmayın.

Sözün Özü: Para çok verimli bir yaratılışa sahiptir. Para, para kazandırır ve o kazançlar da para kazandırır.

Benjamin Franklin

Posted in Genel on Jul 20, 2018.

Yol Gösteren Yazılar

İlgi alanıma giren, kişisel ve mesleki konularda fayda sağlayabileceğini düşündüğüm reçete, yöntem ve bakış açılarından bahsediyorum.

Parasal zekâ, yatırım, borç, nakit yönetimi, girişimcilik ve liderlik konularından bahsediyorum.